Koude vriend

De neergaande zon reflecteert op het kabbelende water. Een handvol meerhoentjes dobbert ongestoord voorbij. Het is november, een zachte bries ruist door het riet aan de oeverkant en ik heb mijn lichaam ondergedompeld in het koude meer. Alleen m’n hoofd steekt boven de waterspiegel uit – door het diep en geconcentreerd ademen komen er wolken uit mijn mond.

Het is haast niet mogelijk om intiemer te zijn met de vrije natuur dan om in koud openwater te gaan bij vroege dageraad of avondschemer – wanneer de aarde het meest sereen is. Het voelt als gezegend rusten in de armen van moeder natuur. Als ik met mijn blote bast in het koude water zit ervaar ik het leven zonder erover na te denken. Zo voelt het om vrij te zijn – voor mij is er niets zo rustgevend.

Slechts weinigen lijken het innige verbond dat ik heb met koud water te begrijpen. Sommigen vinden mij raar. Tja, dat komt misschien omdat ik klem heb gezeten bij mijn geboorte. Liever raar dan banaal, zeg ik dan maar. Ik was tenslotte altijd al een vreemde eend in de bijt (hoe ironisch). In een ijskoud meer, dobberend tussen watervogels van verschillende pluimage is er echter niemand die mij veroordeelt.

Mijn zorgen en getob ebben van me weg in het kielzog van de tijd die vredig heen vliedt. Ik heb enkel te handelen met de kou, die over mijn huid snijdt en elke vezel in mijn lichaam aanraakt. Het is pijn, maar van een andere orde. Pijn van heling en die bewust maakt – een gevoel wat onontbeerlijk is om in contact te komen met diep gelegen delen van je lichaam en geest. De kou is geen harteloze, schadelijke vijand. Het is een ontzagwekkende kracht die onvolmaaktheden kan vervolmaken. Het test je – beproeft je innerlijke waarde – om het beste in je naar boven te halen.

Ik had de heilzame werking van koud douchen al ontdekt en plukte er talrijk de vruchten van, maar de eerste keer in koud openwater werd een levensverhogende ervaring voor me. Sindsdien is het een gewoonte waar ik geen weerstand aan kan bieden. Met alle voordelen op de koop toe nog wel: Koud water verbetert het algemene welzijn en is een heilzame meester tegen tal van kwalen. Het verhoogt je weerstand en verbetert je bloedcirculatie, het boost je huid en haar en het vergroot je mentale kracht. Het is een geschenk van de natuur, genadig als van bovennatuurlijke krachten.

Zodra ik uit het water stap voel ik me geheeld en gevierd. Nooit uitgezonderd komt de extase dan tot uiting op mijn gelaat; terwijl ik me afdroog en mijn kleren aantrek doe ik dat altijd met een brede glimlach – iets wat onontkoombaar is. Het doorstaan van de blootstelling aan kou laat je alles doen vergeten en de endorfine die door je brein giert zorgt voor dit geluksgevoel. Ik voel me fit (als een hoentje) en mijn hele lichaam tintelt. Het is een unieke ervaring en een optimale zintuiglijke beleving die je in vervoering brengt. Je voelt je echt euforisch!

Soms staan er mensen in de verte stomverbaasd mijn kant op te kijken of te wijzen – gelukkig stijgt of daalt mijn lichaamstemperatuur daar niet van. Mijn dag is gekleurd zodra ik mijn ritueel heb volbracht – een paar onbevangen blikken met gesteelde ogen doen daar niets aan af. Ik zou de argeloze aanschouwers graag willen voorstellen aan mijn trouwe koude vriend. Zouden zij zich geheel vrijwillig een moment ondergeschikt en onderdanig aan hem maken, dan zou terstond hun wereld worden verruimd.

Beschouw niet als pijnlijk wat goed voor je is (Euripides) en geef jezelf eens een koud bad. Wees niet bang je te branden aan het water en ga ijskoud je gang. Onbekend maakt onbemind. Doorsta het, verzet je er niet tegen en laat je meedrijven met wat er gebeurt wanneer de kou je in de armen sluit en wegvoert van de aardse perikelen.

Kom niet onbeslagen ten ijs; In koud water gaan is niet zonder risico’s! Ga nooit onvoorbereid je grens opzoeken en ga beter niet alleen. Raak gewend aan lage watertemperaturen door koud te douchen en leer ademhalingsoefeningen. Verdiep je alvorens in de Wim Hof-methode.

10012021 BjornKnoops