Normaal

Mijn moeder zei vroeger weleens: ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg.’ Iets waar ik – kleine piekeraar – eindeloos m’n hoofd over kon breken. Want wat is normaal? En in tegenstelling tot wat? Wat doodnormaal is voor een kat, is ontiegelijke ellende voor een muis.

Pesto wordt normaal gesproken geserveerd met Italiaanse pasta – daar is over het algemeen niets merkwaardigs aan. Een frikandel vergelijken met een vaccin daarentegen is wel erg raar.

Ik vind de schrijnende omstandigheden in de bio-industrie niet normaal. Toch is het de normale gang van zaken.

Is het overigens normaal dat ik nog steeds ‘negerzoenen’ op mijn boodschappenlijst zet?

Vandaag de dag, waarin de tenen van onze beschaving uitermate lang zijn en de lontjes buitengewoon kort, is het oppassen geblazen met termen te gebruiken om controverse te vermijden.
Compleet doorgeslagen in politieke correctheid is zelfs het woord ‘normaal’ niet eens meer uh… normaal. Dat blijkt wanneer fabrikanten besluiten het woord uit de etiketten van schoonheidsproducten te schrappen, omdat er blijkbaar mensen zijn die onpasselijk worden bij slogans als ‘voor de normale huid’ of ‘voor normaal haar.’

Dit kan toch geen normale functionering van de geest hebbende persoon bedenken? Of ben ik nu gek?

Wat is dat nou, dit normaal? Ik vraag het met mijn gewoonlijke onbeschaamdheid die mij eigen is.
De wereld is me immer nog het antwoord schuldig.

Is het dan: doen zoals de meesten doen, naar de regel en niet afwijkend? Dat heb ik mijn hele leven onvoorwaardelijk met hart en ziel niet gedaan. Is dat abnormaal? Wie zal ’t zeggen? Normaal is in elk geval niet volmaakt. Normen en waarden zijn uitermate belangrijk, maar kuddegedrag is evenmin moreel.

Een gat in je broek schijnt deze zomer normaal te zijn.

Het is volkomen normaal om een keer gek te doen!

In elk geval kunnen de scholen niet meer terug naar het oude normaal.

Intussen wordt het ‘nieuwe normaal’ als zoete koek in onze strot gepord.
Hopelijk vindt deze ongerijmdheid zelfs bij domme mensen geen geloof.
Laten we liever, eenieder, de nieuwe mens aandoen.

‘Niet normaal maken wat niet normaal is,’ zei de koning. De koning die koning is omdat zijn moeder koningin was en niet om zijn kwaliteiten – da’s toch ook eigenaardig?
Maak beter niet ‘abnormaal’ wat normaal is.

Normaal.
Vooralsnog kan ik er geen chocola van maken.
De definitie van het woord is zo broos als boterkoek en zo teer als spinrag in een hoosbui? De betekenis heeft bijna geen enkele betekenis meer. Het woord is vrijwel obsoleet.
Laten we het desondanks niet in ongebruik geraken en ook zeker niet misbruiken – hoe fijngevoelig ’t ook is. Laten we ons er voor behoeden dat we het woord niet inslikken alvorens we het hebben durven uitspreken. Laat het niet nodeloos smelten op je tong. We hebben ’t immers nodig als een leidraad, als een baken in de wereld die op zijn kop staat – anders zullen wij weldra nog op onze handen gaan lopen.

17032021 BjornKnoops